
تالک(Talc) چیست ؟
این کانی از هیدرات منیزیم سیلیکات تشکیل شدهاست، فرمول شیمیایی آن عبارت است از Mg۳Si۴O۱۰(OH)۲. ورقههای کوچک تالک قابل انعطاف ولی غیرقابل ارتجاع است. این ماده یکی از کانیهایی است که در اسید حل نمیشود و قدرت هدایت الکتریکی و حرارتی پائینی دارد و در صورت تودهای و متراکم بودن به سنگ صابون نیز معروف است.
کاربردهای تالک در صنایع مختلف
کاغذ سازی، پلاستیک سازی، سرامیک سازی، رنگ سازی، پوشش بام، دارویی، لاستیک، خوراک دام، کنترل آلودگی، صنایع کائوچو، روغن سر، تولید مواد چرب و روان کننده، تولید کابل برق، صنایع غذایی، رنگ و تولید پولیش، مقره سازی، صنایع چینی، صابون سازی، کرم های آرایشی، جوشکاری، فیلتر سازی، مصارف بهداشتی و دارویی و لوازم آرایشی، پودر و دندان سازی، تهیه کاغذهای براق، تهیه مواد غبارزا، مدادهای رنگی و شمعی و در صنایع پر کننده آسفالت های مقاوم در مقابل حرارت و مخلوط با سیمان
با توجه به کاربردهای فراوان منیزیم سیلیکات (تالک) در صنایع مختلف، این شرکت قادر است نانو سیلیکات منیزیم را با خلوص بالا تولید و در اختیار مصرف کننده قرار دهد.
۱- کاشی و سرامیک سازی:
یکی از خواص تالک در صنایع کاشی و سرامیک بالا بودن حرارت و یا مقاومت تالک در مقابل اسیدها وکم بودن تغییر حجم در دامنه وسیع حرارتی و شفافیت بیشتر آن است. وجود تالک در سرامیک عامل ایجاد مقاومت در تولیدات بوده و از آن جا که تالک هنگام پخته شدن کاشی مانع ایجاد ترک های ریز و در نتیجه خرد شدن کاشی به مرور زمان می شود لذا از کاربرد آن در این صنعت بیشتر استقبال می گردد. تالک هنگامی در لعاب به کار می رود که به سیلیس و منیزیم نیاز بوده و در عیارهای پایین حدود ۴% از تالک به عنوان کمک ذوب و در عیار بالا به عنوان نسوز و عامل تنظیم کننده مقاومت در برابر شوک حرارتی استفاده می شود
۲-کاغذ سازی و جوهر چاپ:
تالکهای قابل مصرف در صنایع کاغذ، باید نرم، عاری از هرگونه ریگ یا شن و دارای مقدار کمی مواد آلکالی باشند. این نوع تالک به آسانی در آب پراکنده شده و قابلیت قبول جوهر را بطور رضایت بخش دارا میباشد. این ماده معدنی بعنوان پرکننده ارزان قیمت تأثیر به سزایی درکاهش مصرف
دیاکسید تیتانیوم دارد. تالک همچنین بعنوان پوشش دهنده موجب شفافیت کاغذ میگردد.
۳- رنگ سازی:
امروزه تالک با اکسید تیتان رقابت می نماید. درصد زیادی از تالک تولیدی جهان به عنوان ماده پرکننده و رنگی در صنعت رنگ سازی استفاده میشود. خواص مهم تالک در رنگ عبارت است از نرمی، ضریب پخش خوب ، خنثی بودن در مقابل محلولها و وزن مخصوص کم.
۴-بهداشتی و آرایشی:
پودر تالک سفید با خاصیت لیز و چرب روی پوست می لغزند و باعث ایجاد نرمی و لطافت می شوند.تالک مانع تعرق بیش از حد بوده و از این پودر می توان به عنوان یکی از بهترین چرب کننده ها و محافظ های طبیعی جهت جلوگیری از ساییدگی پوست استفاد نمود.
۵-لاستیک و پلاستیک:
بازار جدید دیگر تالک، مصرف آن در لاستیک لاتکس اسفنجی است که در پشت قالی، پارکت و موکت مصرف می شود. در این مورد ناخالصیهای مزاحم از قبیل ترکیبات کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز که با لاتکس شلاته میشود، نامطلوبند. تالکهای مورد استفاده در صنایع پلاستیک به صورت ریز تا حدودی سفید و حاوی مقدار کمی آهن میباشد.
۶-کشاورزی:
مصرف تالک در تهیه مواد شیمیایی از دیگر کاربردهای تالک است که در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. این کانی بویژه به علت بیاثر بودن از نظر شیمیایی و سازگاری با مواد سمی مختلف بسیار مفید میباشد. در مصارف کشاورزی کانی تالک بعنوان پرکننده مواد معدنی به منظور دفع ناقلین میکروب و رقیق کننده مواد و نیز به عنوان حملکننده خشک برای حشرهکشها، آفتکشها، ضد قارچ و کودها در امر کشاورزی به کار میرود. تالک مصرفی به صورت دانه ریز و پودرهای قابل خیس شدن در کشاورزی مصرف می شود. تأمین کننده منیزیم در کودهای گیاهی است و همچنین به مقدار بسیار کمی تالک بعنوان رقیق کننده در تولید کود بکار برده میشود و موجب پراکندگی مواد در خاک میشود
۷- مصارف دامداری:
تالک به عنوان یک عامل ضد چسبندگی در خوراک حیوانات مصرف می شود که غالبا به جای تالک از سنگ آهک به شکل دانه ریز یا پودری برای این منظور استفاده میگردد.
۸-صنایع تولید پوشش بام:
تالک های عیار کم، هم به عنوان ماده قابل تسطیح و هم به عنوان پرکننده درتولید مواد پوشش بام بکار میروند. از تالک بعنوان پرکننده به منظور تثبیت آسفالت که عامل مهمی در افزایش دوام و پایداری در برابر شرایط جوی است، استفاده میگردد. همچنین درپوشش بام از بهم چسبیدن ذرات در طول مدت نگهداری در انبار و قبل از استفاده، جلوگیری مینماید. عمده مصرف تالک در محصولات قالبی آسفالت است.
۹-داروسازی:
به منظور تسهیل جریان دانههای قرص در قیفها، جدا کردن تکههای فشرده از یکدیگر و به آسانی جدا شدن دانهها از داخل جعبهها، از تالک استفاده میشود.
۱۰-صنایع شیمیایی:
در بخش مواد منفجره درمرحله جدا سازی نیتروگلیسیرین از اسید در جریان تهیه نیتروگلیسیرین از ۲ تا ۵ درصد تالک استفاده میشود.
در تهیه دینامیتها به منظور حفظ پایداری شیمیایی و همچنین جلوگیری از تشکیل مواد اسیدی در ترکیب از تالک، اکسیدروی، کربنات کلسیم و ذرات گچ یا آهک استفاده میشود.
کشورهای اسکاندیناوی از خاصیت جوهرزایی تالک برای استفاده دوباره کاغذهای مصرف شده استفاده مینمایند.
۱۱-شیشه سازی:
تالک بعنوان یک عامل گردگیری در حین تولید مصرف میشود. از تالک برای صیقل کاری اتومبیلها، پوششهای کف و کفش نیز استفاده میشود.